SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

do wody

  • [...] to jak wyjaśnić, iż bardzo często odnotowuje się znaczącą poprawę funkcjonowania nerek po odstawieniu SAA? Naukowcy twierdzą, że SAA mogą powodować: Nasilenie retencji wody i hiperfiltrację, co prowadzi do ogniskowego segmentalnego twardnienia kłębuszków nerkowych (FSGS) i dalej przewlekłej choroby nerek (CKD). Zmiany w gęstości kłębuszków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4765 Data: 2022-04-03 13:32:25
  • Rola wielu witamin jest przeceniana, efektem może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1219 Data: 2022-11-16 13:25:11
  • [...] w tydzień”, ale uwierz, takie restrykcyjne diety mogą być dla Ciebie szkodliwe. Poza tym, nawet jeśli schudniesz, to te kilogramy szybko wrócą, bo wynikają zwykle ze spadku wody w organizmie. Choć wymaga to cierpliwości, to skuteczniejsza jest powolna redukcja. Skup się na tym co jesz Nie chodzi jedynie o wartość odżywczą posiłków, ale to, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1003 Data: 2023-02-24 14:42:50
  • Pięć mitów na temat kreatyny

    Artykuł
    Suplementy

    Kreatyna stanowi czołowy suplement diety sportowców, którym zależy na poprawie wyników siłowych, sylwetkowych, czy stricte powiązanych z wytrzymałością i wydajnością mięśniową. Można bez większych skrupułów stwierdzić, że nie ma na rynku równie silnej substancji, która jest szeroko dopuszczona do obrotu, wywołującej tak spektakularne efekty, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11845 Data: 2017-05-07 10:14:08
  • Najczęstsze błędy żywieniowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] oraz użycie licznych chemikaliów. Użycie właśnie wspomnianych chemikaliów i słodzików może mocno wpływać na zaburzenia hormonalne, co zaś prowadzi m.in. do zatrzymania wody w organizmie, tworzenia się cellulitu czy odkładania podskórnej tkanki tłuszczowej. Kolejnym działaniem, które bardzo często jest stosowane przy produkcji produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4764 Data: 2017-09-15 11:28:48
  • [...] z aminokwasami rozgałęzionymi BCAA, których działanie zostało już opisane w tekście. Odpowiednie dobranie proporcji, czyli rozpuszczenie 1 porcji produktu w około 500 ml wody, da nam skuteczną formułę izotoniczną, która będzie nawadniać nasze ciało efektywniej, niż izotonik. Formuła suplementu jest niezwykle prosta, ale co ważniejsze bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3286 Data: 2019-09-26 09:27:58
  • Dieta i zasady żywienia młodego sportowca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Równowaga wodno-elektrolitowa Wysiłkowi fizycznemu i wzmożonym przemianom metabolicznym towarzyszy wzrost temperatury ciała i większe niż w stanie spoczynku wydalanie wody i elektrolitów z organizmu. Dotyczy to zwłaszcza treningów długotrwałych, ale charakteryzujących się wysoką intensywnością, a także treningów w warunkach wysokiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3748 Data: 2021-08-26 22:28:27
  • Jak skutecznie przybrać na wadze? O czym trzeba pamiętać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wrzuć do miksera i stwórz z niej „mąkę”. Dodaj do niej porcję białka, masło orzechowe, olej, słonecznika, czy co tam wysokokalorycznego przyjdzie Ci do głowy i nieco wody/mleka. Zrób z tego pastę.  Nie dość, że dzięki temu stworzysz bardziej zbilansowaną i odżywczą „potrawę”, to jeszcze nie będzie ona zbyt duża objętościowo. Ideę już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1281 Data: 2021-09-30 14:00:14
  • Sukraloza a głód. Czy sukraloza nasila łaknienie? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lub cukru. Drugorzędowe wyniki obejmowały reakcje nerwowe, endokrynologiczne i żywieniowe po spożyciu sacharozy w porównaniu z wodą, i sukralozy w porównaniu z konsumpcją wody (kontrola), oraz wskaźniki apetytu wywołane sygnałem po sukralozie w porównaniu z sacharozą (i w porównaniu z wodą). Co wykazano? W pierwszym teście osoby otyłe silniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 873 Data: 2021-10-16 08:18:12
  • [...] na produkty pochodzenia roślinnego, zmniejszamy popyt na produkty zwierzęce. Produkcja pożywienia roślinnego ma pozytywny wpływ na środowisko, ponieważ potrzeba mniej gleby, wody i innych zasobów niż przy produkcji wyrobów mięsnych. Podsumowanie Dieta wegetariańska wydaje się ciekawą alternatywą dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 966 Data: 2022-01-11 06:56:23
  • Jak poprawić regenerację

    Artykuł
    Trening

    [...] 50-60g carbo, wydają być się opcją idealną, która zaspokoi "pierwszą potrzebę" organizmu na składniki pokarmowe. Całość można uzupełnić za pomocą mleka kokosowego, jak i wody kokosowej, które będą źródłem tłuszczy MCT, a także elektrolitów, co wpasuje się idealnie w regeneracyjnego szejka. Suplementacja W celach suplementacyjnych skorzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11868 Data: 2017-04-29 10:18:31
  • [...] nie tylko wpływamy na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również przyczyniamy się do spalania tkanki tłuszczowej i rozwoju mięśni. Dziennie należy wypijać około 2,5 litra wody, jednakże bardzo wiele osób nie stosuje się do tego limitu. Błędem jest zarówno niewypijanie wystarczającej ilości płynów, co powoduje m.in. zatrzymanie wody w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10473 Data: 2017-08-05 15:21:50
  • Indeks glikemiczny i indeks sytości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Wbrew pozorom produkty o wysokiej zawartości tłuszczu charakteryzują się niższym indeksem sytości, zaś wysoki indeks posiadają produkty wysokobiałkowe, o dużej zawartości wody oraz błonnika. Jakie przełożenie ma indeks sytości w praktyce? Będąc na diecie nie można być głodnym - to podstawa dla naszej psychiki i dobrego samopoczucia, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5552 Data: 2017-09-29 22:28:32
  • Fast food'y, doping i sód - czyli co nas zabija

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie.  Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4470 Data: 2018-08-05 13:20:28
  • Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków.  Przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4682 Data: 2020-01-02 22:18:30
  • O czym dowiem się z tego artykułu?  Pamiętaj, aby nie brakowało żadnego aminokwasu, nawet jeśli Twój organizm może sam sobie niektóre z nich wyprodukować, z innych dostarczonych. To nie jest efektywna droga... Nie przejadaj się W pierwszym punkcie moich podpowiedzi sugerowałem, abyś ze swojego talerza zabrał część porcji. Logicznym jest więc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3948 Data: 2020-09-14 11:35:47
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 794 Data: 2023-03-01 14:34:54
  • Na ten temat krąży wiele nieprawdziwych informacji, większość ludzi nie chce czytać badań i fachowych opracowań, czerpią wiedzę z filmów publikowanych w sieci, w których jakość większości danych pozostawia wiele do życzenia. W opracowaniu w sposób syntetyczny przedstawię najważniejsze fakty i mity dotyczące „spalania” tłuszczu. Co zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 879 Data: 2024-05-04 09:03:29
  • Los czasami zmusza nas do tego, aby zaprzestać na pewien czas uczęszczania na treningi. Przyczyn jest wiele: kontuzja, chęć odpoczynku, który z tygodniowego zrobił się miesięczny lub inne sprawy, przez które nie jesteśmy w stanie uczestniczyć w życiu sportowym. Zazwyczaj dotyczy to osób, które ćwiczą dla własnej potrzeby, a nie dlatego, że jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27198 Data: 2017-07-08 11:41:49
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Mąka kokosowa jest trudniejsza do zastosowania w wypiekach niż mąka migdałowa. Wypieki z niej są suche i rozpadają się. Dzieje się tak ze względu na silną absorbcję wody przez mąkę kokosową. Do przepisów z użyciem mąki kokosowej należy dodawać więcej wody. Podsumowanie Jeśli szukasz mąki, która jest niskowęglowodanowa, bogata w składniki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7281 Data: 2018-05-11 11:26:45